Pindasoep Indisch vs. Surinaams

Pindasoep Indisch vs. Surinaams

Pindasoep Indisch vs. Surinaams

Geplaatst op 10-3-2023 door
In mijn blog van 11 maart 2023 voor Tubantia, schreef ik over de culturen onder mijn collega’s en daar komt o.a. de pindasoep aan bod. Ik maak hem zelf regelmatig, voornamelijk voor familie feestjes en dat is dan de Indische versie. Maar als ik pindasoep zeg, dan denk je voornamelijk aan een Surinaams gerecht. Mijn collega vertelde haar recept, maar behalve de hoofdbestanddelen als zoutvlees en kip, weet ik de rest niet meer exact. Kom voor de Surinaamse versie dus aankomende week nog even terug hier, dan heb ik haar weer gesproken en zal ik het gehele recept voor jullie noteren.
Nu dan eerst de Indische pindasoep, met dank aan het inspirerende recept van culinair vriendin, Nio:
Nodig voor 4 personen (of 2 hele grote eters, of 6 kleine):
 
  • 2 Kippenbouten
  • 1 zoete paprika
  • 1 courgette
  • 2 handjes vol taugé
 
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tot 3 rode pepers
  • 2 cm verse gember
 
  • 3 theelepels ketoembar
  • 2 theelepels laos
  • 4 citroenblaadjes
  • 2 stengels sereh
  • 2 bouillonblokjes
 
  • Ketjap
  • Sap van een halve citroen
  • Pot pindakaas
  • Olie
Vijzel of blender de ui, knoflook, peper(s) en gember fijn. Fruit deze in de olie aan. Doe daarbij de laos, ketoembar, kippenbouten, sereh, citroenblaadjes, bouillonblokjes en pakweg anderhalf liter water en laat zachtjes doorkoken totdat de bouten door en door gaar zijn. Daarna doe je er flink wat lepels pindakaas bij. Als deze zacht is kun je hem er goed doorroeren en zelf bepalen of de soep dik genoeg is. Zo niet, nog wat lepels erbij. Courgette en zoete paprika in blokjes en even mee laten pruttelen, zelfde geldt voor het vlees van de bouten. En dan op smaak maken ketjap manis. Gewoon veel proeven en zelf bepalen wanneer je hem lekker genoeg vind. Datzelfde geldt voor het zout. Te veel ketjap? Geen idee wat te doen dan. De taugé op het aller laatste moment erbij, zodat deze lekker knapperig blijft.
En daar waar ik zeg rode pepers, kan natuurlijk sambal oelek en djahé ipv verse gember. Je kunt natuurlijk zelf jouw bouillon trekken ipv de ongezonde blokjes en kies je liever voor wortel en prei en niet voor courgette en paprika? Dat mag. Wees creatief en maak er jouw eigen soepie van. Als je maar geniet!

 
Foodblog, Tubantia, Sharon Simon, Sharon van de kook, Indisch, Surinaams, pindasoep

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!
Recente berichten
Patatje oorlog door Sharon Simon
Foodblog Tubantia, Sharon Simon...