Hap-incident
In de regen sta ik voor het gemeentehuis van Bronckhorst in de Achterhoek. Ik heb een afspraak met burgermeester Besselink. Ik heb wat goed te maken.De afgelopen maand vond in cultuurfabriek de Dru in Ulft “Achterhoek Kookt” plaats. Een culinair evenement voor horecaprofessionals en kookliefhebbers, met als thema streekproducten. In de hal werd ik aangenaam verrast door vele stands en wat er allemaal te proeven was. Kaas, heel veel kaas. Voor de geoefende kaasplankjesmaker, die weet dat de kazen kloksgewijs neergelegd dienen te worden. Met om 1:00 uur de mildste kaas en middernacht eindig je met de heftigste. Ik hield mij niet aan de klok en proefde alles door elkaar. De Brömmels, geitenboerderij in Winterswijk presenteerde zijn nieuwste kaas met moerasspirea. Wil je indruk maken met jouw volgende plank, leg deze er dan bij. Voor de drankjes ging ik naar de appelboer, voor heerlijke flesjes verse appelsap.
Door naar de popzaal, de wedstrijd-arena. Daar was ik voor gekomen. Er vonden verschillende kook wedstrijden plaats, waaronder die van drie Achterhoekse burgemeesters, met mijn eigen Winterswijkse burgermeester Bengevoord. Toen ik binnenkwam werd er al heftig gekookt. Horeca leerlingen serveerde mij ovenverse spritsen en ondertussen appte ik met mijn mond vol: ”Lief, ik eet niet thuis vandaag”. De wedstrijd van de burgermeesters bereikte zijn hoogtepunt en ik begaf me naar het kookeiland. Ik herkende de vele Winterswijkse producten als bloedbrood, tongenworst, balkenbrij en bakleverworst van de plaatselijke slagers. Tja, eten we dan toch beest in de Achterhoek, dan eten we hem meteen helemaal. En daarbij natuurlijk de drank. Walnootlikeur van het Keunenhuis en bier van Wenters. De burgermeester was druk met het bakken van balkenbrij. Zoals vergeten groente hebben wij dus ook vergeten vlees. Eigenlijk was de balkenbrij van toen, de frikandel van nu. Een slap, bleek stukje afvalvlees, maar kort en knapperig gebakken is het echt heerlijk.
De borden waren klaar en werden door de burgermeesters zelf achter in de zaal naar de jurytafel gebracht. Ondertussen stond ik in mijn nieuwe rol van foodblogger een beetje populair met een medewerkster van de gemeente Winterswijk te babbelen. Van ieder gerecht waren er twee gemaakt en wij keken verlekkerd naar de showmodellen. Het gerecht van Bronckhorst stond mij flirterig uit te dagen. Het bord was een prachtig opgebouwd luchtige salade van aardappel linkend aan de aardappelfabriek uit die streek Aviko. Verder een dominee Douwes appel geleend van Winterswijk, ook al zo’n vergeten product, met gerookte rundertartaar en gerookte kruiden en daar bovenop een gepocheerd ei. Niet dat ik dit alles zo herkende, maar ik heb achteraf natuurlijk research gedaan. De Winterswijkse gemeentemedewerkster had twee composteerbare afbreekbare lepels opgesnord, reikte mij er één aan en dook in het gerecht van Bronckhorst. Met een fluisterend “Mag dit al wel?” dook ik snel met haar mee en nam een hap. Concentrerend op die hap, kwamen de burgermeesters terug om hun aanrechten op te ruimen. Met de lepel nog ik mijn mond, interessant kijkend, merkte ik consternatie op. De twee hapjes uit het gerecht waren ontdekt door burgermeester Besselink en zij vroeg zich hardop af, hoe dit kon? Ik keek naast mij en zag medewerkster Winterswijk wegduiken achter een reclamezuil voor duurzame pannen. Ik moffelde mijn lepel weg en schuifelde zo onopvallend mogelijk naar de stand met vegan groenteballetjes.
En daarom sta ik dus nu met een maaltijd van Sharon van de Kook in Bronckhorst. Burgermeester Besselink blijkt een tof mens en neemt mijn excuses en maaltijd graag aan. Een Indische stamppot met Daging smoor. Uiteraard met streekproducten. De recepten zijn te vinden bij sharonvandekook.nl
De blog op Tubantia (premium artikel)
Reacties
Let op: HTML wordt niet vertaald!